A Majoros családi birtok a Tokaji borvidék egyik meghatározó, híres településén, Tarcalon található, és a borvidék névadó városáról, Tokaj városáról elnevezett Tokaji hegy lábánál terül el. Jelenleg 6,0 ha szőlőterületen gazdálkodunk, 6 különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd). Jelenleg 0,85 hektár vár még betelepítésre, de összességében 10 hektárban maximalizálnám végleges birtokméretünket. Évente kb. 25-30 ezer palack bort készítünk, melyek leginkább törzsvásárlóink, borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelennek meg belföldön és külföldön is.
Szőlőtermesztésünk visszafogott, kíméletes, ami azt jelenti, hogy a tőkénkénti 1,4-1,8 kg termésmennyiséget/hozamot produkálunk. Egyre inkább használjuk a bio termesztésben elterjedt technológiákat, elhagytuk a felszívódó kemikáliák (permetezőszerek) használatát, a vegyszeres gyomirtást, és nem műtrágyázunk. Meggyőződésem, hogy a szőlő meghálálja azt, ha minél kisebb nyomást gyakorlunk rá, akkor harmonikusan, kiegyensúlyozottan jó minőséget terem.
A borászatban sajátosságunk, hogy csak préselés nélküli, szín léből készítünk borokat, melynek nagyobb részét fahordókban spontán erjesztjük, és hosszabb ideig érleljük. Kisebb tétel hordóhasználat nélkül, reduktív módon készül. Minden évben kipróbálok valami újat, mind a hordóhasználat, mind a szüreti időpont megválasztását tekintve, illetve megpróbálkoztam már hosszan héjon áztatott, héjon erjesztett, valamint szűretlen borok készítésével is. Termékportfóliónkat folyamatosan, fogyasztóink elvárásai szerint alakítjuk. Jelenleg négy féle szárazbor, egy könnyű reduktív sárgamuskotály (Muscat Blanc), két dűlőszelektált furmint (Agyag és Deák), és egy birtokbor, egy magasabb természetes maradék cukortartalmú kései szüretelésű édes bor, ami leginkább egy házasítás/cuvée, illetve az évjárat adta lehetőségek szerint 6 puttonyos aszú készül.
Érett őszibarack, csipetnyi petrol és mészporosnak ható ásványosság az illatában. Kóstolva közepes testet kapunk vibráló savakkal megtámogatva.
Az íz képben tobzódó citrusosság, a háttérben pedig felbukkan az ásványos vonal. Feszes, friss és rendkívül jól iható tétel.
A két Tokaji főfajta, a Furmint és a Hárslevelű 50-50%-os házasítása, öt Tarcali dűlőnkből válogatva, mely megmutatja Tarcal eleganciáját, mediterrán fűszerességét, jól fogyaszthatóságát.
Muscat Blanc száraz · 2021 · 0,75 l |
|||
1,5 dl 720 Ft |
1 üveg 3.600 Ft |
Vinotéka 2.200 Ft |
|
TARCAL Birtokbor száraz · 2021 · 0,75 l |
|||
1 üveg 5.500 Ft |
Vinotéka 3.900 Ft |
||
DEÁK Furmint Basic Instincts száraz · 2018 · 0,75 l |
|||
1 üveg 10.000 Ft |
Vinotéka 7.800 Ft |
||
DEÁK Furmint száraz · 2016 · 0,75 l |
|||
1,5 dl 1.200 Ft |
1 üveg 9.000 Ft |
Vinotéka 3.900 Ft |
|
AGYAG Hárslevelű száraz · 2021 · 0,75 l |
|||
1,5 dl 1.200 Ft |
1 üveg 9.000 Ft |
Vinotéka 3.900 Ft |
|
Szamorodni száraz · 2017 · 0,5 l |
|||
1 üveg 5.500 Ft |
Vinotéka 3.900 Ft |
||
Muscat Blanc késői 98,5 g/l cukor · 2018 · 0,5 l |
|||
1 üveg 5.500 Ft |
Vinotéka 3.900 Ft |
||
Aszú 6 puttonyos Family collection 176 g/l cukor · 2013 · 0,5 l |
|||
4 cl 1.560 Ft |
1 dl 3.900 Ft |
1 üveg 19.500 Ft |
Vinotéka 17.000 Ft |
Lilla Aszú 6 puttonyos 188 g/l cukor · 2017 · 0,5 l |
|||
1 üveg 27.000 Ft |
Vinotéka 25.000 Ft |
Vintage tételek | |||
A készlet erejéig | |||
AGYAG Furmint száraz · 2014/2015 · 0,75 l |
|||
1 üveg 6.700 Ft |
Vinotéka 5.000 Ft |
||
AGYAG Furmint száraz · 2017 · 0,75 l |
|||
1 üveg 7.500 Ft |
Vinotéka 5.900 Ft |
||
DEÁK Furmint Basic Instincts száraz · 2011 · 0,75 l |
|||
1 üveg 12.000 Ft |
Vinotéka 10.000 Ft |
||
Blanka Aszú 6 puttonyos 188 g/l cukor · 2008 · 0,5 l |
|||
1 üveg 25.000 Ft |
Vinotéka 22.000 Ft |
||
Family Aszú 6 puttonyos 183 g/l cukor · 2008 · 0,5 l |
|||
4 cl 1.760 Ft |
1 dl 4.400 Ft |
1 üveg 22.000 Ft |
Vinotéka 19.000 Ft |
MAJOR Aszú 6 puttonyos 267 g/l cukor · 2008 · 0,5 l |
|||
1 üveg 35.000 Ft |
Vinotéka 30.000 Ft |