A Majoros családi birtok a Tokaji borvidék egyik meghatározó, híres településén, Tarcalon található, és a borvidék névadó városáról, Tokaj városáról elnevezett Tokaji hegy lábánál terül el. Jelenleg 6,0 ha szőlőterületen gazdálkodunk, 6 különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd). Jelenleg 0,85 hektár vár még betelepítésre, de összességében 10 hektárban maximalizálnám végleges birtokméretünket. Évente kb. 25-30 ezer palack bort készítünk, melyek leginkább törzsvásárlóink, borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelennek meg belföldön és külföldön is.
Szőlőtermesztésünk visszafogott, kíméletes, ami azt jelenti, hogy a tőkénkénti 1,4-1,8 kg termésmennyiséget/hozamot produkálunk. Egyre inkább használjuk a bio termesztésben elterjedt technológiákat, elhagytuk a felszívódó kemikáliák (permetezőszerek) használatát, a vegyszeres gyomirtást, és nem műtrágyázunk. Meggyőződésem, hogy a szőlő meghálálja azt, ha minél kisebb nyomást gyakorlunk rá, akkor harmonikusan, kiegyensúlyozottan jó minőséget terem.
A borászatban sajátosságunk, hogy csak préselés nélküli, szín léből készítünk borokat, melynek nagyobb részét fahordókban spontán erjesztjük, és hosszabb ideig érleljük. Kisebb tétel hordóhasználat nélkül, reduktív módon készül. Minden évben kipróbálok valami újat, mind a hordóhasználat, mind a szüreti időpont megválasztását tekintve, illetve megpróbálkoztam már hosszan héjon áztatott, héjon erjesztett, valamint szűretlen borok készítésével is. Termékportfóliónkat folyamatosan, fogyasztóink elvárásai szerint alakítjuk. Jelenleg négy féle szárazbor, egy könnyű reduktív sárgamuskotály (Muscat Blanc), két dűlőszelektált furmint (Agyag és Deák), és egy birtokbor, egy magasabb természetes maradék cukortartalmú kései szüretelésű édes bor, ami leginkább egy házasítás/cuvée, illetve az évjárat adta lehetőségek szerint 6 puttonyos aszú készül.
Érett őszibarack, csipetnyi petrol és mészporosnak ható ásványosság az illatában. Kóstolva közepes testet kapunk vibráló savakkal megtámogatva.
Az íz képben tobzódó citrusosság, a háttérben pedig felbukkan az ásványos vonal. Feszes, friss és rendkívül jól iható tétel.
A két Tokaji főfajta, a Furmint és a Hárslevelű 50-50%-os házasítása, öt Tarcali dűlőnkből válogatva, mely megmutatja Tarcal eleganciáját, mediterrán fűszerességét, jól fogyaszthatóságát.
Muscat Blanc száraz · 2020 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl 360 Ft |
1 üveg 2.700 Ft |
Vinotéka 2.000 Ft |
Birtokbor TARCAL száraz · 2018 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl 500 Ft |
1 üveg 3.750 Ft |
Vinotéka 2.400 Ft |
Furmint Deák Basic Instincts száraz · 2011 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl – |
1 üveg 7.800 Ft |
Vinotéka 5.000 Ft |
Furmint Deák száraz · 2015/2016 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl 660 Ft |
1 üveg 4.950 Ft |
Vinotéka 3.000 Ft |
Hárslevelű Agyag száraz · 2017 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl 750 Ft |
1 üveg 5.250 Ft |
Vinotéka 3.600 Ft |
Furmint Agyag száraz · 2015 · 0,75 l |
|||
4 cl – |
1 dl – |
1 üveg 6.400 Ft |
Vinotéka 4.800 Ft |
Szamorodni édes · 2013 · 0,5 l |
|||
4 cl – |
1 dl 1.000 Ft |
1 üveg 5.000 Ft |
Vinotéka 3.600 Ft |
Aszú 6 puttonyos Family collection 180 g/l cukor · 2008/2013 · 0,5 l |
|||
4 cl 1.400 Ft |
1 dl 3.500 Ft |
1 üveg 17.500 Ft |
Vinotéka 15.000 Ft |
Lilla Aszú 6 puttonyos 188 g/l cukor · 2017 · 0,5 l |
|||
4 cl – |
1 dl – |
1 üveg 25.000 Ft |
Vinotéka 16.000 Ft |
Major Aszú 6 puttonyos 267 g/l cukor · 2008 · 0,5 l |
|||
4 cl – |
1 dl – |
1 üveg 35.000 Ft |
Vinotéka 25.000 Ft |