(Magyar) Majoros Birtok
Tarcal
Majoros László
Majoros László
borász

A Majoros családi birtok a Tokaji borvidék egyik meghatározó, híres településén, Tarcalon található, és a borvidék névadó városáról, Tokaj városáról elnevezett Tokaji hegy lábánál terül el. Jelenleg 6,0 ha szőlőterületen gazdálkodunk, 6 különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd). Jelenleg 0,85 hektár vár még betelepítésre, de összességében 10 hektárban maximalizálnám végleges birtokméretünket. Évente kb. 25-30 ezer palack bort készítünk, melyek leginkább törzsvásárlóink, borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelennek meg belföldön és külföldön is.

Szőlőtermesztésünk visszafogott, kíméletes, ami azt jelenti, hogy a tőkénkénti 1,4-1,8 kg termésmennyiséget/hozamot produkálunk. Egyre inkább használjuk a bio termesztésben elterjedt technológiákat, elhagytuk a felszívódó kemikáliák (permetezőszerek) használatát, a vegyszeres gyomirtást, és nem műtrágyázunk. Meggyőződésem, hogy a szőlő meghálálja azt, ha minél kisebb nyomást gyakorlunk rá, akkor harmonikusan, kiegyensúlyozottan jó minőséget terem.

A borászatban sajátosságunk, hogy csak préselés nélküli, szín léből készítünk borokat, melynek nagyobb részét fahordókban spontán erjesztjük, és hosszabb ideig érleljük. Kisebb tétel hordóhasználat nélkül, reduktív módon készül. Minden évben kipróbálok valami újat, mind a hordóhasználat, mind a szüreti időpont megválasztását tekintve, illetve megpróbálkoztam már hosszan héjon áztatott, héjon erjesztett, valamint szűretlen borok készítésével is. Termékportfóliónkat folyamatosan, fogyasztóink elvárásai szerint alakítjuk. Jelenleg négy féle szárazbor, egy könnyű reduktív sárgamuskotály (Muscat Blanc), két dűlőszelektált furmint (Agyag és Deák), és egy birtokbor, egy magasabb természetes maradék cukortartalmú kései szüretelésű édes bor, ami leginkább egy házasítás/cuvée, illetve az évjárat adta lehetőségek szerint 6 puttonyos aszú készül.

Sorry, this entry is only available in Hungarian.